Ordningsregler
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
Ordningsreglerna gäller inte bara dig som äger bostadsrätten. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för hyresgäster som hyr i andra hand. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även för dem.
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Mer information finns i stadgarna som vi rekommenderar att du läser.
Har du funderingar över något som tas upp här är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.
- Var aktsam om och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
- Om akut skada inträffar i huset ta i första hand kontakt med någon i styrelsen, fastighetsskötaren eller firma enligt anslag i porten. Observera att detta inte gäller det som varje bostadsrättsinnehavare själv ansvarar för, det vill säga det mesta inom lägenhetens/lokalens väggar.
- Tänk på att inte störa dina grannar. Om musik spelas på sådan ljudnivå att övriga boende kan komma att störas av detta ska dörrar och fönster (i huvudsak mot gården) hållas stängda. Efter kl. 23:00 ska musik spelas på sådan ljudnivå att övriga boende inte störs. Vid hållande av tillfälliga fester ska övriga berörda boende i förväg informeras. Dörrar och fönster (i huvudsak mot gården) ska också hållas stängda vid ljudliga renoveringar och aktiviteter där övriga boende kan komma att störas.
- Belamra inte portgångar, trappuppgångar, korridorer, gård, vind- eller källargångar med föremål av vad slag det vara må. Brandsäkerheten kräver fria utrymningsvägar.
- Skräpa inte ned i fastighetens gemensamma utrymmen, inklusive på gården. Släng inte fimpar, snus eller annat skräp på gården eller i föreningens gemensamma utrymmen.
- Det är inte tillåtet att röka i något av föreningens gemensamma utrymmen inomhus.
- Vid transport av tunga föremål eller förflyttning av cyklar från gården, kontrollera att väggar, portar, dörrar och hiss inte skadas. Om skada uppstår blir ansvarig ersättningsskyldig vid reparation.
- Det är inte tillåtet att utan styrelsens medgivande utföra ledningsdragning, målning eller liknande ingrepp som påverkar trapphus eller gemensamma utrymmen.
- Kostnader för vatten, fastighetsel och värme betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt. Var sparsam med varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.
- Kontrollera även fönsterlister i lägenheten/lokalen och byt ut dessa när det behövs. Då sparar både föreningen på värmekostnaden och du slipper onödigt drag från fönstren. Vädra med förnuft i lägenheten/lokalen under uppvärmningsperioden september till maj. Fönstren i trapphusen ska vara stängda under denna period och får endast öppnas tillfälligt. Värmekostnaden är föreningens enskilt största kostnadspost och avgör till stor del utvecklingen på årsavgiften i föreningen.
- Föräldrar ansvarar för att barnens cyklar, leksaker m.m. samlas ihop efter dagens slut och förvaras i utrymmen som tillhör medlemmen, alltså källar- eller vindsförråd.
- Gården får användas för privata arrangemang utan tidsbokning. Först till kvarn gäller. Efteråt ska gården lämnas ren och uppstädad. Tänk på att ha en dräglig ljudnivå.
- Det är inte tillåtet att använda marschaller i eller utanför fastigheten.
- Motortrafik inne på gården är inte tillåten.
- Förbjudet att slänga fimpar, snus eller annat skräp på gården. Rökning är förbjuden på gården.
- I sopnedkastet får endast hushållssopor slängas förslutna i plastpåsar. Man får inte slänga långa föremål i sopnedkastet, då detta medför att den s.k. karusellen stannar och det blir stopp. Släng inte flera påsar efter varandra i för snabb följd, då detta också kan orsaka stopp. Se också till att luckan stängs ordentligt efter varje användning. Om sopnedkastet är fullt är det inte tillåtet att ställa soppåsar i entrén.
- Tidningar, pappersförpackningar, glas, metall och plast slängs i återvinningsstationen som finns i hörnan Luntmakargatan/Rehnsgatan.
- Mobila miljöstationen kommer 4 gånger per år till vändplanen utanför Rehnsgatan 21. För schema, se Stockholms stads hemsida.
- Kontrollera att ytterporten går i lås efter in- och utpassering.
- Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
- Lämna inte ut portkoden till fler än vad som är absolut nödvändigt.
- Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta.
- Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare som lämnas ut av föreningen. Varje medlem är skyldig att se till att brandvarnaren fungerar och byta batteri när det behövs. Eventuella böter som föreningen drabbas av vid kontroll från myndighet, på grund av att brandvarnaren inte fungerar i någon lägenhet/lokal, kommer att vidarefaktureras till den aktuella medlem som orsakar dessa böter.
- Meddela gärna grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från lägenheten.
- Endast en tvättid åt gången får bokas. Någon annans tvättid får inte användas utan att den som bokat tiden lämnat sitt godkännande. Det spelar ingen roll att den som bokat inte börjat tvätta vare sig 15 minuter eller 2 timmar efter det att tvättpasset började.
- Tvättstugan ska alltid lämnas väl rengjord och med maskiner och vattenkranar avstängda. Följ de instruktioner/ordningsregler som finns uppsatta i tvättstugan.
- Observera att mattor inte får tvättas i tvättmaskiner avsedda för hushållstvätt.
- Skaka inte mattor, sängkläder m.m. från balkong eller fönster då det kan störa dina grannar.
- Det är bostadsinnehavarens ansvar att skotta sin balkong.
- Matning av fåglar är inte tillåtet inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
- Cyklar ska förvaras i cykelförråden i källaren eller i cykelställen på gården. Cyklar får inte ställas i eller utanför porten.
- Barnvagnar ska förvaras i barnvagnsrummet och får inte stå i trapphus vid lägenheter eller i portar p.g.a. brandskyddsregler.
- Tänk på att hissarna endast har en kapacitet på 250 kg i 96:an och 375 kg i 21:an. Det glöms bort vid flyttar samt transport av tungt byggmateriel.
- På vind och i källare får personliga tillhörigheter förvaras, men endast på avsedd plats. Det är viktigt att gångarna hålls fria från saker.
- Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke. En sådan antenn får inte heller placeras på ett sådant sätt att någon del av den befinner sig på utsidan av balkongen.
- Innehavare av husdjur är skyldiga att övervaka så att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp efter djuren. Inga husdjur får vistas på föreningens gård utan tillsyn/närvaro av ägaren.
2:a-handsuthyrning
Medlemmar som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste söka styrelsens samtycke. Även en utlåning av lägenheten kan anses vara en andrahandsupplåtelse.
Det är i föreningens intresse att så många som möjligt av bostadsrättshavarna verkligen bor i sina lägenheter och är aktiva och ansvarsfulla medlemmar i föreningen. Det är en viktig förutsättning för en väl fungerande bostadsrättsförening.
Att bo i bostadsrätt skiljer sig avsevärt från att bo i hyreslägenhet. En bostadsrättsförening har till exempel inget intresse av att gå med vinst. Genom att du är bostadsrättshavare har du del i inte bara föreningens tillgångar utan också i skulder och driftskostnader. Du har givetvis ett ansvar för din egen lägenhet men även för fastigheten och kringmiljön.
Andrahandsuthyrning innebär att bostadsrättshavaren blir hyresgästens hyresvärd, men det är fortfarande bostadsrättshavaren som ansvarar mot föreningen och ska se till att de arbetsuppgifter som medlem normalt har i form av veckojour, städdagar osv, blir utförda.
En omfattande andrahandsuthyrning i en bostadsrättsförening medför flera problem, anonymiteten ökar. En hyresgäst har i allmänhet mycket litet eller inget intresse för föreningen. Det är svårt att engagera medlemmar som inte bor i huset etc. Styrelsen har därför en restriktiv policy till andrahandsuthyrning.
Styrelsen följer den rättspraxis som har utvecklats genom hyresnämndens avgöranden. I princip innebär detta maximalt två års andrahandsuthyrning. Ett giltigt skäl för andrahandsuthyrning är tex arbete på annan ort under en begränsad tid.
Uppgifter vid ansökan
Skriftlig ansökan om andrahandsupplåtelse ska skickas till styrelsen, ange följande uppgifter: Namn, lägenhetsnummer,
tidsperiod för upplåtelsen,
skälet för upplåtelsen
samt bostadsrättshavarens kontaktuppgifter under tiden för upplåtelsen.
Använd blanketten Andrahandsuthyrning ovan.
Renoveringsarbeten
I allmänhet kräver ombyggnation i lägenhet tillstånd av föreningen. När vitala delar av huset berörs vid en planerad ombyggnad i lägenhet skall styrelsen ovillkorligen underrättas och ansökan på vederbörlig blankett insändas till styrelsen Brf Palmträdet seanast en månad före planerad byggstart, företrädesvis via föreningens brevlåda, Sveavägen 96. Ansökan skall inkludera ritning som beskriver planerna samt namn på det företag som skall utföra arbetet.
Till vitala delar av huset hör:
- Ventilationssystemet, t ex vid byte av spiskåpa eller vid omdaningar av ventilationsrör.
- Påverkan på bärande vägg.
- Bilning i golv och väggar.
- Allt som påverkar värme, vatten eller avlopp.
- Allt som påverkar utifrån kommande fukt, såsom fönster inklusive takfönster, och balkongdörrar.Ansökan skall vara styrelsen tillhanda senast en månad innan ombyggnaden påbörjas. Frågan om ombyggnad tas sedan upp på nästkommande styrelsesammanträde och styrelsen meddelar därefter beslutet.Styrelsen för Brf Palmträdet 96-21 är restriktiv med att ge tillstånd för bildning i golv och väggar. Om vattenläcka skulle uppstå i ett ombyggt badrum, toalett eller kök får bostadsrättshavaren stå för alla kostnader som inte täcks av bostadsrättshavarens eller byggfirmans försäkring. Detta gäller även för andra, eventuella uppkomna problem hos grannlägenheter eller i fastigheten som sådan.
I detta fall ombyggnation skulle påbörjas utan att positivt beslut först inhämtas från styrelsen för Brf Palmträdet 96-21 blir bostadsrättshavaren skyldig att återställa lägenheten i ursprungligt skick på egen bekostnad. Styrelsen har rätt att medverka vid slutbesiktning efter att ombyggnationen är slutförd.
Medlem som har för avsikt att renovera badrum eller kök samt eventuellt företa ombyggnationer behöver vända sig till styrelsen med information om projektet samt ansökan om tillstånd. Styrelsen kontaktar sedan Niclas Wärn/Åkerlunds Fastighetsservice som gör en bedömning av möjligheten för projektets genomförande. Bedömningen görs på plats i den aktuella lägenheten och på medlemmens bekostnad.
Visa hänsyn till de övriga boende i huset.
Din byggmiljö – i trappuppgång, hiss och entré – är dina grannars boendemiljö.
Checklista för lägenhetsinnehavaren
- Hissarna är känsliga för överbelastning, de går sönder och kostnaderna drabbar föreningen. Vänligen observera följande regler :Sveavägen 96, maxvikt hiss = 250 kg.Rehnsgatan 21, maxvikt hiss = 375 kg.Förbjudet att överskrida hissarnas maxvikt. Medlem som bygger om ansvarar för att entreprenör och hantverkare följer instruktionerna.
- Hissar ska skyddas med papp på väggar och golv. Du ser till att löpande städa upp i hiss, entréer och allmänna utrymmen som blir nedsmutsade vid transporter av materiel m.m under ombyggnaden. Luta ej gipsskivor mm mot de målade väggarna i entréerna.
- OBS! Läs denna information från Hissgruppen AB
- Ansökan om tillstånd att ändra i lägenheten skall ha erhållits från styrelsen innan arbete påbörjas. Om ombyggnaden gäller våtrum ska kopia av våtrumscertifikat bifogas ansökan.
- Fyll i blanketten under menyfliken Renoveringar
- Information skall ha satts upp i hissarna och entréerna angående vilken dag och tid du har för avsikt att påbörja renoveringen. Ange också när renoveringen beräknas vara avslutad.
- Du informerar i god tid dina grannar om vilka arbeten som ska utföras och när störningar förväntas förekomma. Ett bra sätt är att sätta upp ett anslag i hissar samt entréer.
- Du informerar anlitad byggare/entreprenör om våra regler.
- Företagaren du anlitar skall inneha F-skattebevis och gällande ansvarsförsäkring. Företaget får gärna vara medlem i Svensk Ventilation, REKO eller motsvarande.
- Arbeten med fuktskydd, kakel, klinker skall utföras av behörig montör som följer BBV och innehar auktorisation från AB Svensk Våtrumskontroll samt innehar våtrumscertifikat.
- Rörarbeten skall utföras av auktoriserad VVS-installatör som följer branschreglerna Säker Vatteninstallation och kan uppvisa branschlegitimation. Du måste själv ha giltig hemförsäkring med tillägg för bostadsrätt (gäller enligt lag alla innehavare av bostadsrättslägenheter)
- Borrningar och andra störande ljud får inte förekomma före kl. 8.00 och inte efter kl. 16.00. Lördagar och söndagar arbetsfria.
- Överblivet byggmaterial och utbytta vitvaror forslas bort.
- Du ser till att s.k. BIGBAG på gatan/trottoaren forslas bort så snart som möjligt.
- Du ser till att reglerna om brandskydd följs. Det är inte tillåtet att förvara brännbart material i farstu och trappuppgång. Tänk också på att det du lägger utanför dörren är dina grannars boendemiljö.